fbpx
Coșul tău

Din august mărim prețurile. De ce se întâmplă asta și ce trebuie să știi

Din august mărim prețurile. De ce se întâmplă asta și ce trebuie să știi

Andra Petcu
10 iulie 2022
4 min read

Este un articol pe care recunosc că nu aș fi vrut să îl scriu.
Cu vești pe care nu aș fi vrut să le dau. Aș fi preferat să vorbim acum despre lumânările de călătorie care te pot însoți în vacanțe și despre conversațiile ce se ivesc în jurul lumânărilor de terasă.
Însă am fost mereu onești cu voi și v-am pus la curent cu ce se întâmplă în culisele atelierului. 

E foarte important pentru mine să păstrez acest obicei, pentru că mulți dintre cei care ne urmăresc consideră că „am reușit” și că totul e roz, când de fapt drumul e plin de suișuri și coborâșuri.

The short story

De la 1 august, prețurile produselor noastre se vor modifica. Unele, cum sunt cele din categoria accesoriilor, vor costa cu 19% mai mult, în timp ce la altele vom aplica un adaos cuprins între 10-15%.

The long story

În vara aceasta, devenim plătitori de TVA: 19% din costul fiecărui produs pe care îl cumperi de la noi va merge către bugetul de stat.
Acest lucru se întâmplă pentru că în ultimul timp Flair Scent a crescut: mai mulți oameni în echipă, mai multă muncă, mai multe produse vândute și astfel am atins plafonul fiscal care ne obligă să facem această tranziție.

Contabilitatea nu este subiectul meu favorit, însă draga noastră contabilă, cea care are grijă de liniștea finanțelor noastre, ne spune că această schimbare este un lucru bun, cel puțin parțial.
Asta pentru că noi plăteam deja TVA-ul la toată materia primă achiziționată, iar într-un fel, lucrurile se vor mai echilbra.

Pe lângă impactul trecerii la statutul de plătitori de TVA, nu putem să mai trecem cu vederea scumpirea materiei prime. Încă din toamna trecută, am observat creșterile de preț la materialele necesare producției, mai ales prin comparație cu 2020, când am scris proiectul european și am setat prețurile lumânărilor.
Iar acum, în 2022, unelele prețuri s-au dublat. La fel stau lucrurile și cu transportul.
Sunt sigură că resimțiți și voi inflația care ne afectează pe toți.

Ne-am tot gândit cum să facem să amortizăm costurile crescute ale materiei prime, și ne-am tot gândit, până când  – chiar dacă vindeam cât ne propusesem – reușeam să plătim esențialele: salariile, chiria, utilitățile, iar pentru materie primă nu ne mai ajungeau banii.

Este o echilibristică finanaciară cu care ne-am obișnuit.
Suntem 5 persoane în echipă: 3 persoane angajate full-time și 2 cu contract part-time.
Toate cu minimul pe economie.

Două persoane sunt din medii defavorizate, printre care și Luminița, o mamă singură cu 5 copii, care toarnă lumânări la noi din februarie.
Luminița locuia într-un centru de mame aflate în dificultate, iar de curând s-a mutat într-o garsonieră. Am simțit o bucurie imensă că am putut să contribuim la asta. Iar imediat după, frica a luat locul bucuriei.
Dacă nu o voi putea susține în continuare? Dacă într-o lună nu voi reuși să-i achit salariul?

Să torni lumânări nu este o muncă dificilă, însă ca să iasă toate produsele la standardele pe care ni le-am setat, este mare nevoie de atenție la temperaturile de turnare și la micile detalii.
Unui angajat nou îi ia ceva timp (și materie primă irosită)* să învețe pașii, să se concentreze.
*Simt nevoia acum să mentionez din nou că dacă ai avut vreo problemă cu o lumânare de la noi – poate nu a ars cum trebuie sau nu a parfumat, te rugăm să ne contactezi și vom rezolva problema. 

Dar asta face o întreprindere socială de inserție, își asumă pierderile, care sunt, inevitabil, mai mari.

Cum reducem impactul
Vreau în primul rând să vă mulțumesc foarte mult, și eu, și echipa, pentru loialitate și pentru toată încrederea pe care ne-o acordați. Asta ne hrănește și ne motiveză zi de zi.
Dacă ați citit până aici, vreau să vă las și niște vești bune:

  • În luna iulie pregătim cele mai bune promoții pe care le-am avut până acum.
    Va fi probabil, ultima ocazie de a cumpăra la prețuri atât de mici.
    Știm că lumânările din soia, oricum ar fi, nu sunt ieftine, însă ținem foarte mult la calitatea materiei prime cu care lucrăm și la produsele noastre, pe care le considerăm a fi premium.
  • Lansăm campania „Dor de mare albastră” la bombonierele Baby Boem albastru royal, cu un discount foarte bun.
  • Urmează să facem o selecție a cutiilor de călătorie care prezintă mici decolorări de ceară, oxidarea metalului sau alte mici defecte, care nu afectează însă cu nimic parfumul lumânării. De ce să nu le oferim o nouă șansă?
    Pe toate le vei putea cumpăra la un preț mult mai mic decât cel standard.

Dacă îți dorești mărturii pentru un eveniment în lunile august sau septembrie, te sfătuiesc să plasezi comenzile cât mai curând, ca să poți beneficia de prețurile actuale.

Iar dacă ești persoană juridică plătitoare de TVA, noile prețuri din august te vor avantaja, pentru că vei putea să deduci TVA-ul la achiziție.

Ce urmează
Încerc să privesc această trecere la statutul de plătitori de TVA ca pe o maturizare firească a firmei, chiar dacă vine și cu dezavantaje.
Până la urmă, este un semn de sănătate financiară faptul că am atins acest plafon.

Poate la Crăciun vor fi mai multe firme care vor cumpăra lumânări pentru a le oferi cadou angajaților, căci anul trecut am primit destule refuzuri, pe motiv că nu eram plătitori de TVA.
Abia acum înțeleg și de ce 🙂

Vă mulțumesc încă o dată că ne sunteți alături și ne susțineți! Pentru fiecare comandă, fiecare inimioară pe instagram, fiecare mesaj. Tot drumul acesta nu l-am fi putut parcurge altfel decât în compania voastră.
Sunteți parte din visul ăsta roz și frumos numit Flair Scent!

Vă rog să-mi scrieți dacă aveți întrebări, iar până una-alta, vă invit la o rundă de cumpărături la care puteți profita de prețurile actuale.

XOXO,

Echipa Flair Scent

Start the conversation

Avatar
Avatar

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Poate te ajută informațiile de mai jos:

Contactează-ne