fbpx
Coșul tău

Cu lumânările la festival

Cu lumânările la festival

Andra Petcu
6 octombrie 2017
6 min read

La Vie – prima mea experiență ca vânzător la un festival

Încă zâmbesc când îmi amintesc de Festivalul „La Vie”. Îmi doream de foarte mult timp să particip la festivaluri, dar mă gândeam că nu-s pregătită pentru așa ceva, așa că nu m-am înscris la nici un eveniment pe perioada verii.

Acum a venit festivalul la mine! Am fost sunată și atunci am știut că trebuie să accept propunerea de a participa ca vendor, mai ales că locația era foarte și aproape de Iași, în comuna Bârnova, la crama Gramma.

Cu această ocazie mi-am adus aminte de prima oară când am scos lumânările Flair Scent în lume, la un fel de garage sale pe terasa barului Teatru Fix.

Asta a fost în iulie 2016, iar astea erau toate lumânările pe care le aveam.

Dar să vă povestesc un pic cum a fost la festival.

Vineri

Deși era multă forfotă, pentru că eram pe câmp, în mijlocul naturii, am avut imediat un sentiment de confort, pe care l-am păstrat pe tot parcursul festivalului.

Vremea era perfectă, oamenii plăcuți, deja îmi plăcea foarte mult acolo!
Prima oară am decorat cortul cu ghirlande, pom-poms, forme predecupate, panglici colorate, toate cumpărate de la papetăria Klipa (dacă nu ești în Iași, îi găsești și în online, pe www.plicuricolorate.ro).

După ce am decorat a început să miroase a mâncare, iar mâncărurile de acolo erau mi-nu-na-te! Și foarte diversificate. Am mâncat de toate (mă rog, nu doar vineri!).

Da, am ajuns să vorbesc despre mâncare într-un articol despre lumânările mele, dar pe mine chiar m-a surprins faptul că erau atât de multe standuri cu mâncare bună. 

Pe seară a început să vină tot mai multă lume la standul meu. A fost pentru prima oară când aveam ocazia să povestesc live despre ceara din soia, în timp ce vizitatorii își alintau simțul olfactiv cu aromele lumânărilor.

Am primit multe complimente și am prins curaj că fac o treabă bună (deseori e nevoie și de asta).

Punctul culminant al zilei de vineri a fost vizita lui Horațiu Mălăele pe la cortul meu, cu remarca “ce bine miroase aici!”.:D

Atunci m-am panicat puțin, nu știam ce să fac, dacă să-i fac poze sau dacă să-i vorbesc despre lumânări. Bine că au fost cu mine prietenele mele Ilona și Ștefania cu mine și m-au încurajat să-i ofer o lumânare în dar, pe care a primit-o cu drag.

Luna și cortul frumos decorat mă țineau la standul meu, de parcă eram deja acasă. Dacă aveam și pat, probabil că aș fi dormit acolo, la vie.

Sâmbătă

Când am ajuns bătea vântul cam tare și presimțeam că va lua cortul pe sus.

La un moment dat a căzut o cutie cu lumânări cu tot cu banca pe care erau puse, iar câteva dintre ele s-au ciobit.

M-am temut să le aranjez din nou pe masă, dar până la urmă totul a fost bine, nu s-a mai dărâmat nimic. Lumânările ciobite le-am împărțit printre vecinii de cort, de la care am primit și eu cadouri, un suport de lumânare lucrat manual, din lemn, cu inimioară din piele și un buchet cu levănțică.

Pe parcursul zilei am mai făcut decorațiuni și am creat o pancartă pe care am scris “Stop and smell the candles”. Chiar a funcționat! Multă lume citea mesajul cu voce tare de la depărtare și apoi venea și mirosea lumânările.

Seara au venit foarte mulți oameni și am reușit să mă bucur de concertul Mariei Răducanu, pe care îl așteptam cu nerăbdare.

Duminică

În ultima zi am avut vibe-ul cel mai bun. Poate fiindcă mi s-au alăturat foarte mulți prieteni? Sau pentru că eram deja obișnuită cu acțiunea și mă simțeam ca acasă.

Am aprins și câteva lumânări (îmi place să cred că o lumânare aprinsă curăță spațiul de energii negative) – chiar una cu miros de Crăciun pe care o testam și am „compus” un mini-living în fața cortului Flair Scent, unde vizitatorii au putut să se relaxeze, înconjurați de un miros plăcut.

A fost o experiență minunată și abia aștept să mai particip la târguri și festivaluri!

Îmi place să interacționez direct cu oamenii și să le urmăresc expresia când miros pentru prima oară lumânările. Îmi dă un sentiment de împlinire pe care în general rar îl simți, dar la festival era mai mereu acolo.

Tips & tricks pentru a participa la festival ca vendor

Și dacă ai citit până aici, m-am gândit să las și câteva sfaturi din scurta mea experiență, în cazul în care ai de gând să îți vinzi produsele la un festival.

Sunt lucruri pe care și eu le-am aflat cu ocazia festivalului „La Vie”:

 • definește tema cortului tău, cromatica, folosește bannere sau ghirlande pe care să să scrii numele brandului, poate chiar și ce vinzi (asta și în funcție de câte categorii de produse ai);
 • să ai la tine suficiente materiale promoționale (cărți de vizită, pliante) și să le împarți tuturor celor care trec prin zona cortului tău;
 • găsește-ți o ocupație pentru momentele în care sunt mai puțini vizitatori.
  De exemplu, eu am avut hârtie de mătase și am făcut pom-poms, am mai făcut etichete pentru lumânări și am decorat punguțele în care pun lumânările;
 • să ai un ambalaj pentru fiecare produs! La lumânări, cel puțin, ar fi fost ciudat să plece clientul cu lumânarea în mână sau în geantă;
 • e bine să ai o față de masă; dacă masa e frumoasă, nu trebuie neapărat să o folosești;
 • nu strică să ai și una-două pături la tine, să le pui pe jos sau pe tine, în caz că se răcește afară;
 • (la următorul festival îmi voi lua covoare sau linoleum să pun pe jos. Cum festivalul a fost în câmp, iarba din cort s-a bătucit și se ridica praful destul de mult);
 • împrietenește-te cu ceilalți vânzători. Asta face festivalul să fie mult mai plăcut.
 • încearcă să te bucuri de toate, chiar și de chestiile neprevăzute, cum a fost la mine vântul care mi-a dat jos lumânările, dar care s-a dovedit a fi un lucru bun până la urmă, căci am răspândit bucurie parfumată 🙂 .
  Orice s-ar întâmpla rău, tu ai puterea să-l oprești acolo.

XOXO,
Andra.

Start the conversation

Avatar
Avatar

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Poate te ajută informațiile de mai jos:

Contactează-ne