Cum am început să fac lumânări parfumate din ceară de soia
Hey! Eu sunt Andra, fata care crează lumânările parfumate din ceară de soia Flair Scent. Încântată să te cunosc!
De când mă știu mi-a plăcut să am un miros plăcut în casă.
Când eram mică, eram mulți copii în bloc și făceam chiar topuri ale celor mai frumos mirositoare apartamente, căci se simțea foarte bine mirosul unei case atunci când ieșea sau intra cineva pe ușă.
Obișnuiam să îmi cumpăr împreună cu sora mea tot felul de odorizante, bețișoare parfumate, uleiuri și aparate de băgat în priză care emanau miros. Se consumau destul de repede și varietatea de parfumuri era cam mica pentru dorința noastră. Am încercat chiar și metode naturale. Fierbeam coji de portocală cu scorțișoară și crenguțe de brad!
Un moment cu totul special a fost în urmă cu câțiva ani. Eram într-o vacanță în străinătate și n-am rezistat tentației de a-mi cumpăra o lumânare ce arăta și mirosea diferit. Costa pe măsură.
Într-o seară am aprins-o, dar abia când am ieșit din cameră și am intrat din nou mi-am dat seama cât de intens era mirosul de parfum. M-am culcat, iar dimineață când am intrat din nou în cameră încă se simțea aroma.
Curioasă fiind, m-am documentat și așa am aflat de proprietățile cerii din soia. Nu am ezitat foarte mult și mi-am cumpărat chiar în zilele următoare materia primă pentru a face propriile lumânări parfumate, după ce urma să mă întorc în țară.
Ceara, parfumul și fitilele au stat într-o cutie aproape un an, neatinse.
Primul impuls pentru a crea lumânări parfumate
Pe 7 martie 2016 am ieșit la căutare de cadouri pentru 8 martie. Nu am găsit nimic potrivit prin magazine. Voiam să ofer un cadou autentic, o experiență, mă săturasem de chestiile clasice de 8 martie.
Atunci mi-am adus aminte de plăcuta experiență cu lumânarea din ceară de soia cumpărată în vacanță și am fugit repede acasă, pregătită să fac lumânări!
M-am documentat și m-am pus pe treabă. Nu aveam termometru, dar eram prea entuziasmată. Am estimat timpul în care ceara ar ajunge la temperatura potrivită pentru a amesteca uleiul, apoi am mai așteptat un pic, până să torn ceara în recipiente, iar de dimineață aveam 3 lumânări care erau gata să fie dăruite!
Am turnat ceara în ce recipient aveam prin casă. Prima ceșcuță am aprins-o eu, iar cele două pahare au fost dăruite. Prietenele mele au fost foarte încântate de parfum și m-au încurajat să continui și să scot lumânările „în lume”.
Etapa de teste pentru a găsi rețeta perfectă
Cu toate că două dintre lumânări au răspândit mirosul intens în aer, cea pe care am aprins-o eu nu m-a satisfăcut olfactiv.
Atunci am început să cercetez și mai mult și am aflat că procesul de creație al unei lumânări parfumate nu e așa simplu precum credeam: topești ceara, pui parfumul, fitilul, torni ceara și gata.
Am investit destul de mult timp și resurse pentru a afla combinațiile perfecte.
Am testat multe tipuri de uleiuri, de la furnizori diferiți, dar și arome diferite. Am încercat diverse tipuri de fitiluri și de temperaturi la care se pune uleiul în ceară.
Aceste procese continuă și acum, mai ales atunci când testez parfumuri noi, un nou tip de ceară sau de fitil. De multe ori, și vasele cu formă nouă trebuie testate mai întâi, pentru a observa dacă arderea este uniformă.
Și pentru că folosesc recipiente reciclate, forma și dimensiunea se schimbă de la un vas la altul.
Necesită multă răbdare și iubire, dar și bucuria mea este enormă de fiecare dată când am arome noi și vase deosebite în atelier.
Să vă zic drept, ard câte o lumânare parfumată în fiecare cameră din casă (inclusiv în baie!).
Îmi place mult ceea ce fac: de la achiziționarea vaselor și până la împachetarea lumânărilor pentru a fi gata de expediat către clienți.
De ce aleg vase reciclate?
- îmi satisfac pofta de a căuta comori
- e un mic gest spre un Pământ mai verde
- așa creez un produs autentic, unic, cu o poveste în spate (sper că și înainte).
Cum primele lumânări le-am turnat în recipiente diferite, mi s-au părut foarte drăguțe căci fiecare avea personalitatea ei și a fost ușor să aleg lumânarea potrivită pentru prietenele mele.
În plus, m-am gândit că e păcat că se produc atâtea obiecte noi când cele existente pot căpăta o viață nouă. Și uite așa am decis că lumânările Flair Scent vor fi turnate preponderent în vase reciclate.
Au fost și sunt perioade în care nu găsesc suficiente vase reciclabile, astfel că, din când în când, aleg și recipiente noi care arată bine.
Acum am creat și o serie de lumânări în cutii metalice, numai bune de luat în vacanță pentru a putea construi amintiri în miros sau pur și simplu pentru a avea un miros familiar oriunde te-ai afla.
Ne auzim curând cu mai multe povești! ❤️
PS: Nu uita să alegi lumânarea parfumată din shop.
Conversations 9 comments
Buna, am inceput sa fac de curand lumanari pentru un proiect de donatie pe perioada pandemiei, si as vrea sa aflu de unde as putea sa cumpar parfumanti de ceara in cantitati mai mari fara sa dau comanda din alte tari? Adia intreb in speranta ca poate tu ai testat parfumuri din mai multe surse si imi poti spune si din punct de vedere calitativ….
Bună! Felicitări pentru inițiativă! Din păcate nu prea se găsesc uleiuri pentru lumânări la noi în țară. Dar sper că se vor găsi pe viitor. Mult spor în tot ce faci!
Buna!
M-am apucat recent de creat bijuterii de genul.. bine, ale mele nu sunt chiar bijuterii pentru ca folosesc niște borcănașe ieftine deocamdata si încă nu gasesc fitilul perfect.?
Te-as ruga sa ma ajuti cu un sfat dacă dorești, și anume de unde as putea lua uleiuri parfumate de calitate (indiferent ca sunt din afara). Poți sa mi zici mai multe variante dacă ai. Multumesc! Multă bafta!!!
Dragă Andreea, la un simplu search pe Google apar foarte mulți furnizori de parfumuri pentru lumânări. Iar pentru că am investit mult timp, bani și pasiune din plin în a afla care sunt parfumurile care îmi plac mie cel mai mult, nu o consider o informație pe care să o divulg în comentarii. Poate într-un mesaj privat, sau dacă dorești să mă și susții, așa cum e mentalitatea “în afară” unde oamenii se susțin unii pe alții, îți voi putea da mai multe detalii atunci când te vei înscrie la un atelier privat de lumânărit. Până atunci spor la testat. Chiar e un proces frumos și ăsta, peste care nu e bine să sari.
Bună! Următorul va fi pe 20 aprilie. Poți achizitiona participarea de pe site <3 la categoria Do it yourself . Ne vedem pe 20!